Super power vegetable: EGGPLANT (Aubergine)


Traduction en français ci-dessous.

The eggplant is also known as aubergine, garden egg, guinea squash, melongene, and brinjal. The size of the vegetable vary from a long oblong to a small egg-like shape with a rich purple color, however, shades of white and green can also be found.

Common amongst the Mediterranean diet, the eggplant is rich in properties (see below) that have huge benefits to health such as:

1.Heart health
The eggplant is rich in anthocyanins which is associated with a lower risk of mortality from heart disease

The fiber, potassium, vitamin C, vitamin B6, and phytonutrient content in eggplants all support heart health.

2) Blood cholesterol
The Chlorogenic acid found in the vegetable has been shown to decrease low-density lipid (LDL) levels. It also acts as an antimicrobial, antiviral, and anticarcinogenic agent

3) Cancer
Anthocyanins and chlorogenic acid also protect cells from damage caused by free radicals and, in turn, prevent tumor growth and the invasion and spread of cancer cells.
The eggplant also contains Polyphenols in eggplant which have also shown to have anti-cancer effects.

4) Cognitive function
The skin of the vegetable contains nasunin, which is an anthocyanin. Nasunin is a powerful antioxidant that protects brain cell membranes from free radical damage.
It also supports the transport of nutrients into the cell, removing waste.

5) Weight management and satiety
Like a majority of vegetables, the eggplant is high in dietary fiber. The fiber found in the vegetable is known as insoluble fiber which acts as a bulking agent and produces a “fullness” feeling. This, in turn, can support weight loss as it increases satiety and reduces the appetite.
Fiber is also important in keeping the digestive system healthy.

There are many ways to cooking the eggplant including steaming, roasting, boiling, baking, or frying, but steaming appears to preserve the antioxidant levels most effectively. It can be added to dishes such as stir-frys, lasagne, pasta dishes, sandwiches and even stuffed.

When choosing an eggplant, ensure it is firm and  heavy for the size, with a smooth and glossy skin. Avoid any that appear dented, bruised, or discolored. Keep them stored in the refrigerator until ready to use.

One cup of 100g of cooked eggplant:

  • 35 calories
  • 0.82 g of protein
  • 8.64 g of carbohydrate, (of which 3.17 g is sugars)
  • 0.23 g of fat
  • 2.5 g of dietary fiber
  • 188 mg of potassium
  • 6 mg of calcium
  • 1 mg of sodium
  • 0.12 mg of zinc
  • 1.3 mg of vitamin C
  • 0.25 mg of iron
  • 11 mg of magnesium
  • 15 mg of phosphorus
  • 14 mcg of folate
  • 85 mcg of vitamin B6
  • 2.9 mcg of vitamin K

Légumes super puissants: L’AUBERGINE

Cette couleur pourpre riche vient de la courtoisie des anthocyanines, et l’aubergine fournit du potassium. trop de conseils pour l’empêcher d’accumuler de l’huile (et des calories supplémentaires) lorsque vous l’arrosez, il suffit de vaporiser d’huile d’olive avant de faire griller, rôtir ou sauter.

La taille du légume varie d’une longue forme oblongue à une petite forme en forme d’œuf avec une couleur pourpre très prononcée, cependant, des nuances de blanc et de vert peuvent également être trouvées.

Très répandue dans le régime méditerranéen, l’aubergine est riche en propriétés (voir ci-dessous) qui ont d’énormes bénéfices pour la santé tels que :

1) La santé cardiaque

L’aubergine est riche en anthocyane, ce qui est associé à un risque moindre de mortalité par maladie cardiaque.

Les fibres, le potassium, la vitamine C, la vitamine B6 et les phytonutriments contenus dans les aubergines favorisent la santé cardiaque.

2) le cholestérol sanguin

Il a été démontré que l’acide chlorogénique présent dans le légume diminue les taux de lipides à basse densité. Il agit également comme agent antimicrobien, antiviral et anticancérigène.

3) le cancer

Les anthocyanes et l’acide chlorogénique protègent également les cellules des dommages causés par les radicaux libres et, à leur tour, préviennent la croissance des tumeurs,l’invasion et la propagation des cellules cancéreuses.

L’aubergine contient également des polyphénols qui ont également montré des effets anti-cancéreux.

4) la fonction cognitive

La peau du légume contient de la nasunine, qui est une anthocyane. La nasunine est un antioxydant puissant qui protège les membranes des cellules du cerveau des dommages causés par les radicaux libres.

Elle favorise également le transport des nutriments dans la cellule, en éliminant les déchets.

5) Gestion du poids et satiété

Comme la majorité des légumes, l’aubergine est riche en fibres alimentaires. La fibre présente dans le légume est connue sous le nom de fibre insoluble qui agit comme un agent gonflant et produit une sensation de “plénitude”. Ceci, à son tour, peut soutenir la perte de poids car il augmente la satiété et réduit l’appétit.

Les fibres jouent également un rôle important dans le maintien d’un système digestif sain.

Il y a plusieurs façons de cuire l’aubergine, y compris la cuisson à la vapeur, la torréfaction, l’ébullition, la cuisson au four ou la friture, mais la cuisson à la vapeur semble préserver les niveaux d’antioxydants plus efficacement. Elle peut être ajoutée à des plats tels que les sautés, les lasagnes, les plats de pâtes, les sandwichs et même les plats farcis.

Lors du choix d’une aubergine, assurez-vous qu’elle est ferme, lourde avec une peau lisse et brillante. Évitez ceux qui semblent bosselés, meurtris ou décolorés. Conservez-les au réfrigérateur jusqu’au moment de les utiliser.

Une tasse de 100 g d’aubergines cuites :

– 35 calories
– 0,82 g de protéines
– 8,64 g de glucides (dont 3,17 g de sucres)
– 0,23 g de gras
– 2,5 g de fibres alimentaires
– 188 mg de potassium
– 6 mg de calcium
– 1 mg de sodium
– 0,12 mg de zinc
– 1,3 mg de vitamine C
– 0,25 mg de fer
– 11 mg de magnésium
– 15 mg de phosphore
– 14 mcg de folate
– 85 mcg de vitamine B6
– 2,9 mcg de vitamine K